Konténeres hidratvizsgáló állomás fejlesztése

Az ME AFKI MŰFIO és a MOL Nyrt. KTD K+F területen dolgozó munkatársai által kidolgozott, a dinamikus vizsgálatok területén egyedülálló laboratóriumi modell berendezés alkalmazásával a különböző hidrátgátló vegyszereknek a hidrát kiválását gátló hatásmechanizmusa megismerhető. A modellberendezésen az anti-aglomerációs (AA) készítményekkel elvégzett vizsgálatokat követően valóságos körülmények között, működő kútnál végeztünk kísérleteket, amelyek eredménye meggyőzően igazolta, hogy ezek a készítmények egyrészt hatékonyságuk miatt, másrészt környezetkímélő tulajdonságuknak köszönhetően alkalmasak a gázkutaknál hagyományosan használt hidrát gátló metanol kiváltására.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményessége a mérések számától jelentősen függ (hőmérséklet, gázösszetétel, áramlási sebesség, víztartalom, gazolin tartalom, stb.), ezért a sorozat mérésekkel lényegesen hatékonyabb készítmény teszteket lehet elvégezni. A laboratóriumi vizsgálatokhoz a vizsgálandó gázt palackban szállítják, ami amellett, hogy komoly logisztikai feladattal jár, a mérések számát jelentősen korlátozza. A laboratóriumi modellberendezésekben végzendő vizsgálatok előkészítették az üzemi kísérleteket, de a terepen történt mérések segítségével hatékonyabb és főleg a termelvények különböző víz és gazolin tartalma miatt eredményesebben lehet a hidrát gátló készítményt tesztelni. A konténerben elhelyezett mérőberendezéssel, és ennek a konténernek az adott kútkörzetbe való telepítésével lényegesen gyorsabban és hatékonyabban lehet a vizsgálatokat elvégezni.

Az OLajgépTec Kft. által elnyert pályázat keretében konténerbe beépítésre került rendszer felépítése hasonló a laboratóriumi berendezéshez, ez a berendezés a lehető legnagyobb rendelkezésre állással képes ellátni a feladatokat.

K+F feladatok


Komplex hidrátgátló rendszer kialakítása

Nyomáskiegyenlítéses elven működő permeaméter

Savazó permeaméter

Kőzetmagok vizsgálatára alkalmas MicroCT berendezés

Földgáz kénhidrogén tartalmának csökkenését modellező laboratóriumi berend.

Kőzetmagok számítógépes tomográfiás vizsgálata - CT vizsgálat

Kőzetmagok gammasugárzását mérő berendezés
- Gammalog

PVT rendszer és nagynyomású viszkoziméter

Automatikus vízminőség vizsgáló távfelügyeleti rendszer - AVITÁR

A szőregi gáztároló online szimulációjának megvalósítása

Szuperkritikus CO2 viszkozitás növelésének modellezése

Propán-bután gáztároló online modellen alapuló kimelegítése

Konténeres hidrát vizsgáló állomás fejlesztése

Termelési technológiák energiaigényének kielégítése új módszerekkel