PVT rendszer és nagynyomású viszkoziméter

A PVT-MIVI 1000/230 típusú berendezés PVT és viszkozitás egyidejű, illetve magasabb nyomásokon kizárólag PVT mérések elvégzésére alkalmas, maximum 1000 bar nyomás, és 230 °C hőmérsékleti jellemzők mellett.

A PVT cella légtermosztátban kerül elhelyezésre. A cella kialakításánál az egyik legfontosabb szempont a lehetőség szerinti legkisebb holttérfogat biztosítása volt. A cellában, a hatékony keverés miatt Hg-küszöb került elhelyezésre. A cella alja bontható. A cella kénhidrogénnel szemben ellenálló (néhány %-os kénhidrogén tartalomig).

A cella legfontosabb jellemzői:

  • Nyomás: max. 1000 bar
  • Térfogat: max. 1000 cm3
  • Hőmérséklet: max. 230 °C (A cella csak akkor használható 230 °C hőmérséklet-tartományig, ha a MIVI nincs a fűtött térben.)

A megfelelő fázis egyensúly biztosítása érdekében a cellát, a PVT gyakorlatnak megfelelően precíziós szervo hajtás "billegteti" A cella pozícionálását abszolút függőleges pozíciót érzékelő és nagyfelbontású inkrementális jeladó biztosítja. A cellából a mintavételezést megfelelő manipulátorokkal lehet megoldani. A cella tetején két szelepet került elhelyezésre - a főszelep és öblítő szelep. A PVT cellához a Sofraser gyártmányú, MIVI típusú (folyadék vagy gáz) viszkoziméter csatlakozik, amely segítségével a cellában lévő fluidum viszkozitása meghatározható az adott PVT nyomáson és hőmérsékleten. A viszkoziméter segítségével meghatározhatók a fázishatárok, ezáltal a gőzfázis pontos értéke megadható. A MIVI mérését számítógépes adatgyűjtő dokumentálja.

A PVT-MIVI 1000/230 berendezés alapvetően eltér a PVT mérési gyakorlatban elterjedt rendszerektől, mert a viszkozitás mérő egységnek a PVT cellában történő elhelyezésével egyrészt a mindenkori gázfázis térfogatot, másrészt a folyadék térben folyamatosan lehet a viszkozitást meghatározni. Ennek az innovatív megoldásnak köszönhető, hogy a berendezés egyedülálló a PVT mérési rendszerek területén.

K+F feladatok


Komplex hidrátgátló rendszer kialakítása

Nyomáskiegyenlítéses elven működő permeaméter

Savazó permeaméter

Kőzetmagok vizsgálatára alkalmas MicroCT berendezés

Földgáz kénhidrogén tartalmának csökkenését modellező laboratóriumi berend.

Kőzetmagok számítógépes tomográfiás vizsgálata - CT vizsgálat

Kőzetmagok gammasugárzását mérő berendezés
- Gammalog

PVT rendszer és nagynyomású viszkoziméter

Automatikus vízminőség vizsgáló távfelügyeleti rendszer - AVITÁR

A szőregi gáztároló online szimulációjának megvalósítása

Szuperkritikus CO2 viszkozitás növelésének modellezése

Propán-bután gáztároló online modellen alapuló kimelegítése

Konténeres hidrát vizsgáló állomás fejlesztése

Termelési technológiák energiaigényének kielégítése új módszerekkel